Jídlo aneb láska prochází žaludkem a nikdy jinak

Pozor! Než začnete číst, doporučuji si dole pustit muziku ke čtení.

Svíčkovou se šesti? Vepřo knedlo zelo? Gulášek s plzničkou? U nás klasika, ve světě španělská vesnice. A protože v Kolumbii nemají ani španělský překlad českých knedlíků, raději se pojďme podívat jaké místní dobroty určitě stojí za ochutnání a jak to vlastně s tou stravou v Kolumbii je.

 

Comida Colombiana vs české dobroty

  • rýže je vždy základem jídla
  • vše se jí najednou, nečeká se než se dojí polévka, ale naopak se nabere trocha rýže, ta se strčí do polévky, potom se uždíbne támhle a pak zase tuhle
  • snídani jsou zvyklí zabít jedním kouskem chleba a kávou, když už se chce člověk jó rozšoupnout, tak volí vajíčka s rajčetem a rýží, případně ještě fazolemi (calentao)
  • ke kávě se nejí sladké, ale různé druhy pečiva (almohabana, pan de queso)
  • večeře je buď rychlá pouliční (plněná brambora, empanady, nebo prostě grilované kuře s arepou a bramborem)
  • ke každému jídlu je džus z čerstvého ovoce
  • k rýži je obvykle i zeleninový salát, kdy si naberete na lžíci trochu rýže a trochu salátu, rýže je díky tomu každý den s jinou příchutí
  • do běžných restaurací je možné si přinést vlastní pití bez poplatku, na diskotéku jsme si třeba jednou donesli Coca colu na Cuba libre, protože ji neměli
  • kupujete-li chleba v pekárně nebo nějaký zákusek, vždy se zeptejte zda je čerstvý. Vetšinou se pečivo prodává i druhý den

 

Dost bylo řečí, pojďme si dát do pupku

Sancocho

Slepičí/hovězí/rybí vývar s banánem, kukuřicí, bramborem. Tradiční pokrm především v Cali a okolí. Cena kolem 120 Kč.

Bandeja paisa

Jídlo narkobaronů, aneb to nejlepší z Medellínu. Směs dobrot na jednom talíři. Mleté maso, fazole, vajíčko, klobáska, avokádo, smažená vepřová kůže, banán, arepa a samozřejmě rýže. Cena kolem 120 Kč.

Ajíaco

Creme de la creme, aneb polévka hlavního města. Kuřecí krémový vývar doplněný o kukuřici, tři druhy brambor, kapari. To vše zalité sladkou smetanou. Cena kolem 120 Kč.

Cazuela de mariscos

Jste na mořské plody? Pak je tato pobřežní dobrota to pravé pro vás. Směs chobotniček, ústřic, krevet a dalšího plovoucího masa uvařená v rajčatovo-smetanové omáčce. Pokud na něj zajdete, tak si určitě vyberte kuchaře černocha. Cena kolem 250 Kč.

Picada

Aneb od každého na košt. Na prkýnku na vás čeká ochutnávka pokrájených klobásek, smažených střívek, brambor, banánů, žebírek, rajčat, vepřových kožek a k tomu několik arep. Pozor ale na výběr restaurace, vždy dejte na doporučení místních. Cena kolem 150 Kč.

Ryby

Nejlepší a nejčerstvější ryby si dáte vždy u pobřeží. Dokonalou volbou je Tilapie nebo Trucha. Na kapra zapomeňte 🙂 . Cena kolem 150 Kč.

Hotovky

Jedete s manželkou a třemi potomky? Pak si radši dejte hotovku (almuerzo ejecutivo). Ve většině stravoven se vejdete do 70 Kč i s polévkou a domácí limonádou.

Pečivo

Mezi obědem a večeří je vždycky šíleně dlouhá doba. Skočte si na čerstvý chlebík do pekárny, je jich tu požehnaně. Nic nezkazíte, pokud si ke kávě dáte Pan de bono, Buñuelo, Almojabana, Orejita nebo Chicharrón. Cenově o něco dražší než v ČR.

Dorty

Dorty koupíte v každém pekařství. Jsou tam vystavené, radost pohledět, zvlášť po jednom týdnu. Vždycky se proto ptejte na stáří. Nejlepší dort je Tres leches. Kdo si dá, okamžitě si ho zamiluje. Ke kávě či jako předehra rande optimální. Cena jedné porce cca 35 Kč.

Svačina/večeře

Lehčí svačinka či večeře neuškodí. Pouličních stánků, kde seženete dobroty od plněných brambor rýží a masem, empanadas (plněné kukuřičné taštičky), grilované či obalované kuřecí kousky až po klobásky, je nespočet. Cenově jsou za hubičku, jen je třeba vybírat očima a spíš tam, kde je větší počet spokojených strávníků. Cenově kolem 40 Kč.

 

Alko

  • nejoblíbenějšími alkoholickými nápoji jsou Aguardiente (podobné řeckému Ouzu s chutí pendreku) a třtinový rum
  • v hospodách a na diskotékách si vetšinou každý stůl koupí buď velkou lahev (botella) nebo malou (media, caneca) a tu si všichni dopřávají po malých plastových kalíšcích (velikost malého panáku), k tomu si každý ještě pije pivo či nealko, vyjímečně víno (je dost drahé)

 

Víno, chléb králů

  • víno je neúměrně drahé. V obchodě počítejte s dobrým vínem od 300 Kč
  • v restauraci rozlévané většinou nenajdete a pokud už, bude stát minimálně 100 Kč sklínka a chuťově se vám to rozhodně nevrátí, za láhev dobrého si připravte 600+.
  • víno se tu pro cenu moc nepije a je to spíš vzácnost. Kvalita je ale velice dobrá, krabičáka obarveného vývaru z jablek za 18.50 tady nenajdete.
  • K vínu seženete i kvalitní sýry, salámy, maso a další. Chcete-li si chuť užít, připravte si na takovou lehčí večeři cca 1000 Kč. Za 200 Kč komplet neseženete ani omylem (hradní svíci, eidam třicítku a šunkovou čtyřicítku sem ještě nedováží 🙂 ).

 

Pivo, chléb Čechů

  • pivní rozmanitost stojí a padá na třech hlavních značkách: Club Colombia, Poker, Aguila (Cena třetinky cca 30 Kč). Pokud se nechcete příliš spálit, doporučuji tu první a to ve variantě dorada. Na pivní zážitek se ale moc netěšte. Sudové pivo je velkou vzácností a ta lahvová potvora se s naším mokem nedá srovnat. Relativně nejlepší je Bogotské BBC, dokonce už mají pár sudových barů, kde si za cenu cca 100 Kč dáte půllitr. Já po roce a půl volím osvědčený Heineken a Coronu a sním o oroseném tupláku Plzně.
  • pivo se dá koupit na některých místech i jako naše oblíbená žirafa
  • pivo Michelada (pivo, citronová šťáva, slaný posyp okraje sklenice), aneb máš-li bratře pivo pro parádu, dej si radši mičeládu
  • pár Plzní do batůžku nic nepokazí

 

Závěrem

Vegetarianské restaurace tu zatím moc nefrčí. Jídlo je především smaženené, či lehce tučnější, dietu si tu proto moc neužijete. Jinak je ale dobré, nešizené a rozhodně si na výše zmíněných pochutnáte.

Takže.. Všude dobře tak co doma. V Kolumbii se najíte dobře, kapsu vám to nezrujnuje a až přijedete domů, tak si dáte milovanou svíci se šesti.

 

Věděli jste?

  • Suchý zákon (Ley seca). V den kdy platí Ley seca (fotbalové zápasy a další události) není povolen prodej a konzumace alkoholu a jízda na motorce ve dvou
  • ráno do deseti se nesmí prodávat alkohol, ani pivo

 

Učíme se fráze s Pedrem 😀

..další fráze..

 

CS: Za kolik mi necháte to Sancocho, mamko?

ES: Por cuanto me deja Sancocho, mamí?

 

CS: Ješte panáčka Aguardiente si dám.

ES: Un tragito de Guarro más, por favor.

 

Troška hudby

3 thoughts on “Jídlo aneb láska prochází žaludkem a nikdy jinak

  1. …moooc pěkné 🙂 ….. dostala jsem hned chuť na něco dobrého 🙂 ale určitě vím,že bych vše ochutnala …a ráda …. 🙂 Tak ať se daří hochu ….

  2. Ahoj Petře
    Jmenuji se Leoš a tvé příspěvky čtu pravidelně inspirují mě ke splnění svích snů. Obdivuji lidi kteří se dokáží pro něco rozhodnout a jdou si za tím, já mám sny určitě jiné než Ty ,ale cesta k ním je určitě stejně těžká jako ta tvá.Hodně štěstí na tvé cestě.
    Leoš

    1. Ahoj Leoši,
      promiň že odpovídám až teď. Bohužel jsem si nevšimnul komentáře. Děkuji ti a přeji ti hodně štěstí ve splnění tvých cílů.
      Petr

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *